EN      RU      UA     
 
(+38 032) 247 54 51
(+38 067) 672 18 33
(+38 095) 634 88 85
 
41 90 90
lvivtour
info@lvivtour.com.ua
Головна     Готелі     Оренда квартир     Екскурсії     Визначні місця     Афіша     Контакти

Львів-Тур > Афіша > Мистецтво > Виставка графіки білоруського художника Юрія Яковенко.

Виставка графіки білоруського художника Юрія Яковенко

Виставка графіки білоруського художника Юрія Яковенко
Виставка графіки білоруського художника Юрія Яковенко

Категорія: Мистецтво

Дата проведенння: 24 червня - 11 липня 2010 року

Місце проведення: Галерея мистецтв “Primus” (вул. Лесі Українки 16/5)

Галерея мистецтв “Primus” запрошує Вас відвідати виставку графіки відомого білоруського художника Юрія Яковенко. Урочисте відкриття виставки відбудеться 24.06.10. у четвер, о 18.00 у приміщенні галереї. Виставка триватиме з 24 червня до 11 липня. Вхід у галерею – вільний.


Довідка:

Творча біографія Юрія Яковенко втілює історичні особливості свого часу: динамізм, мобільність, комунікативність і при цьому – прив’язаність до свого краю. Народився він у 1965 році в Росії, виріс у Гродно в Білорусі, вчився у Мінську, а жити й працювати знов повернувся у Гродно. Не будучи білорусом по походженню, він став ним по менталітету, характеру, світобаченню і завжди акцентував свою належність до білоруської культури.

Проблеми вибору професії для Яковенко практично не існувало. У його родині завжди панувала атмосфера творчості: прадід, дід, батько захоплювались малюванням. Накопичена поколіннями творча енергія в повну силу втілилась у Юрії. Вже з 14 років він знав, що його мистецтво – це саме графіка. Яковенко отримав вищу художню освіту в Білоруській академії мистецтв. Ця освіта була класичною, вона цілеспрямовано формувала художника, закладала основи професійності і допомагала вияву індивідуальності. Початком творчої біографії Яковенко можна вважати виставку 1988 року, де ще підчас навчання художника його твори були представлені на республіканському рівні.

Творча самобутність Яковенко формувалась поступово: проблема індивідуальності для нього – це проблема постійних пошуків, росту і переборювання себе. Перепробувавши різні графічні матеріали та техніки, художник визначив своїми дуже трудомісткі техніки: офорт, меццо-тінту та акватинту. Їх складне поєднання дає оксамитовий відбиток, котрий по виразності не має рівних серед графічних технік. Оволодіння справжньою майстерністю й впевненість у правильності обраного шляху привели до кристалізації власного художнього стилю.

Юрій Яковенко – високоінтелектуальний, а тому дуже складний художник. Він віддає перевагу створенню цілих серій гравюр, об’єднаних важливими для нього темами: «Архіпелаг», «Знаки», «Алхімія», «Руни». Його приваблює минуле, де він відшуковує цінності співзвучні його світовідчуттю. Приводом для втілення власних ідей стають чисельні історико-культурні феномени – явища різних культур, епох і цивілізацій. Митець впевнено поєднує культурні знаки, символи, міфи і через особисте бачення створює свій власний неповторний світ.

Твори Яковенко розраховані на вдумливого глядача, котрий прагне пізнати цей світ, інтерпретувати знаки й символи, зрозуміти закодований у них зміст. Його гравюри породжують непереборне бажання осягнути те таємне життя, котре в них відбувається. Загадковість образів викликає у глядача певну розгубленість, але впевненість автора дозволяє відходити за межі повсякдення і вірити у реальність зображеного світу. Він володіє надзвичайною гіпнотичною силою, змушує нескінченно вдивлятися й знаходити усе нові й нові змістовні й естетичні цінності.

Творчість Юрія Яковенко вже давно отримала визнання у білоруському та європейському художньому осередках. Щорічно він бере участь в багатьох виставкових проектах , його нагороди на міжнародних конкурсах справді вражають. Яковенко першим серед білоруських художників був відзначений гран-прі на престижному міжнародному бієнале графіки «Хосе де Рибера» в іспанському місті Хатіва. За час творчої діяльності він став широко відомим у художніх колах Західної та Східної Європи.

Демонструючи свої роботи у різних країнах, Яковенко прагнув створити імідж білоруської графіки у світі, налагодити тісні зв’язки поміж білоруськими митцями та європейським художнім осередком. Інтенсивно контактуючи із представниками європейської культури, художник завжди підкреслює свою національну належність. Бути схожим на інших європейців означає для нього уніфікацію, втрату своєї цінності і переваги. Яковенко прагне розвивати власну індивідуальність, зберігати національну самобутність, бути європейським художником із білоруським корінням.

У творчості Юрія Яковенко можна виявити різні художні традиції, і тому дуже складно зарахувати його до певного напряму сучасного мистецтва. Його твори відсилають до європейської середньовічної мініатюри і містики Босха, сюрреалізму і символізму, білоруським традиціям сарматського портрету та історизму. Простіш за все назвати його творчість терміном постмодернізм, але це уніфіковане поняття ніяк не визначає його сутності. Художник настільки оригінальний, що наразі важко знайти для нього точне визначення.

Об’єднуючи найкращі національні та європейські культурні традиції, графіка Юрія Яковенко створює вигляд сучасного білоруського мистецтва.

Джерело: lviv-online



 
Афіша Львова

 Всі

 Фестивалі

 Музика

 Нічне життя

 Театр

 Кіно

 Література

 Мистецтво

 Культура

 Спорт

 Інше

 Архів

Популярні замовлення
Квартира на вул. Фурманській
Велика і дуже затишна квартира з величезни king-size ліжком біля Оперного театру.
Квартира на вул. Головацького
Комфортабельна квартира для 2-3 людей між центром міста і ж/д вокзалом.
Готель "Нота Бене"
Сучасний затишний готель в тихому кутку Львова
Оглядова екскурсія по Львову
Ви пройдете місцями, по яких ходили практично всі короли Польщі та імператори Австрії.

Карта Львова
Карта Львова
Найбільш детальна інтерактивна карта Львова з деталізацією до будинку.