EN      RU      UA     
 
(+38 032) 247 54 51
(+38 067) 672 18 33
(+38 095) 634 88 85
 
41 90 90
lvivtour
info@lvivtour.com.ua
Головна     Готелі     Оренда квартир     Екскурсії     Визначні місця     Афіша     Контакти

Львів-Тур > Афіша > Інше > Міжнародний семінар на тему: “Релігія у дзеркалі права: Річ Посполита та її спадкоємці у ХІХ – на поч. ХХ ст.”.

Міжнародний семінар на тему: “Релігія у дзеркалі права: Річ Посполита та її спадкоємці у ХІХ – на поч. ХХ ст.”

Міжнародний семінар на тему: “Релігія у дзеркалі права: Річ Посполита та її спадкоємці у ХІХ – на поч. ХХ ст.”
Міжнародний семінар на тему: “Релігія у дзеркалі права: Річ Посполита та її спадкоємці у ХІХ – на поч. ХХ ст.”

Категорія: Інше

Дата проведенння: 15-17 квітня 2010 року

Місце проведення: Центр міської історії Центрально-Східної Європи (вул. акад. Богомольця, 6)

За останні два десятиріччя зросла кількість досліджень на тему релігійних і конфесійних громад Центрально-Східної Європи, і вони надалі залишаються в центрі активного наукового пошуку. Причини такого стану речей полягають у тому, що науковий дискурс став вільнішим, і відкрився доступ до архівних джерел у посткомуністичну еру. Що найважливіше, сучасна європейська політика глибоко залежна від механізмів і (не)функціонування багатонаціональних та багаторелігійних суспільств. Не випадково, історики зосередилися на ідеологічних відмінностях та міжрелігійних конфліктах, тоді як злагода та непомітні періоди відносного суспільного миру не притягували стільки уваги. Зокрема, не вивчено правову культуру як вирішальний чинник міжрелігійного спілкування. Сьогоднішнє вивчення права із ширшою методологією пропонує багатообіцяюче дослідження довготривалих умов і культурних зносин між різними релігійними спільнотами.

Запланована конференція присвячена ранньомодерній Речі Посполитій та її спадкоємицям ХІХ – початку ХХ сторіч, адже цю територію упродовж довгого часу заселяли різноманітні релігійні та конфесійні спільноти – римо-католики, греко-православні, греко-католики, протестанти, вірменські християни, євреї і мусульмани. Водночас, часта зміна влади означала і відмінне ставлення до релігійного різноманіття. Так, конференція зосередиться на правових інститутах і діяльності у ранньомодерній Речі Посполитій, під російським, австрійським і прусським правлінням, а також у Другій Речі Посполитій після Першої світової війни. Заявки мають представити, як вагомість і значення релігії у громадському житті виявлялися у кожному періоді, як змінювалася ієрархія релігійних спільнот, і якою мірою відповідно змінювалася релігійна діяльність. Особливої уваги заслуговують правила, засоби та структури співіснування.

Головні питання такі: Які релігійні цінності й закони створили підґрунтя для правової думки й діяльності у кожний період? Які правові угоди й інституції заклали різні релігійні спільноти, щоб підтримувати суспільну злагоду? Чи може демаркація символічних і просторових кордонів запобігти ідеологічному конфлікту? Як взаємозалежність права й релігії сприймала держава й правителі, а також інші владні органи, особливо на периферії?

Якою мірою різниться політика щодо релігійного плюралізму й відмінності у нормативному праві, у звичаєвому праві та юридичній практиці? Яких заходів уживали, щоб порушити взаємозалежність релігії та права, а з іншого боку, які заходи для збереження релігійної основи права можна ідентифікувати? Чи секуляризація й конфесіоналізація є адекватними поняттями на ці частково одночасні процеси? Як сучасна, значно релігійна і конституційно нейтральна держава визначає свої догми щодо статусу релігійних громад?


Секції



Релігійна приналежність у передмодерному праві
Взаємодія релігійних конфесійних громад: змагання чи накладання цінностей
Зміни політичної влади та наслідки для окремих релігійних громад
Релігія у конституціях та інших джерелах права
Секуляризація – Конфесіоналізація? Розділення та / чи об’єднання права й релігії?
Імперії та спадщина етнорелігійних автономій
Право націй і національна держава: Від релігійної спільноти до нації та меншини?
Вірність релігії – Вірність державі

Програма конференції (англійською мовою)

Джерело: lviv-online



 
Афіша Львова

 Всі

 Фестивалі

 Музика

 Нічне життя

 Театр

 Кіно

 Література

 Мистецтво

 Культура

 Спорт

 Інше

 Архів

Популярні замовлення
Квартира на вул. Фурманській
Велика і дуже затишна квартира з величезни king-size ліжком біля Оперного театру.
Квартира на вул. Головацького
Комфортабельна квартира для 2-3 людей між центром міста і ж/д вокзалом.
Готель "Нота Бене"
Сучасний затишний готель в тихому кутку Львова
Оглядова екскурсія по Львову
Ви пройдете місцями, по яких ходили практично всі короли Польщі та імператори Австрії.

Карта Львова
Карта Львова
Найбільш детальна інтерактивна карта Львова з деталізацією до будинку.