EN      RU      UA     
 
(+38 032) 247 54 51
(+38 067) 672 18 33
(+38 095) 634 88 85
 
41 90 90
lvivtour
info@lvivtour.com.ua
Головна     Готелі     Оренда квартир     Екскурсії     Визначні місця     Афіша     Контакти

Львів-Тур > Афіша > Мистецтво > Виставка “Подорож до Маркітанії”.

Виставка “Подорож до Маркітанії”

Виставка “Подорож до Маркітанії”
Виставка “Подорож до Маркітанії”

Категорія: Мистецтво

Дата проведенння: 30 березня - 11 квітня 2010 року

Місце проведення: Галерея мистецтв “Primus” (вул. Лесі Українки 16/5)

Галерея мистецтв PRIMUS запрошує Вас відвідати виставку живопису Олексія Маркітана.

Урочисте відкриття виставки відбудеться 30 березня о 18.00 у приміщенні галере.

Вхід у галерею – вільний.


Як там воно було, коли всім відома дівчинка Аліса зазирнула у Задзеркалля? «Все дивасніше і дивасніше», – так вона ошелешено прокоментувала те, що побачила… Те саме враження владно змушує широко розкрити очі й запрацювати мізки на виставці картин Олексія Маркітана.

Світ, що зображено – абсолютно не той, в якому ми живемо. Це світ перетворень, це світ ребусів і шарад. Того, що розкрито, розкладено по поличках й пронумеровано, – цього в Маркітанії немає.

«Я намагаюсь закласти у свої картини незавершеність дії, яка завдяки уявленню глядача обертається падінням, або злетом», – коментує свої роботи художник, підкреслюючи провокаційний характер полотен.

Критики називають його постмодерністом. Сам Олексій каже так: «В ідеї авангарду закладено те, що в минулому нібито усе погано, все хороше, – в теперішньому… Постмодернізм же каже: ні, хлопці! Все – добре! І в минулому і зараз. Тому я використовую елементи різних часів. Спокійно працюю з Лукасом Кранахом, з Малевичем і з сучасними авангардистами. Дуже люблю раннє Відродження. Тоді зароджувалося все сучасне мистецтво, там є елементи всіх напрямів. Ніби закваска. З неї можна витягувати найцікавіші штуки й розкручувати, розкручувати… Я трохи відчуваю себе художником раннього Відрождення. Займаюсь створенням нового художнього тексту без епатажу глядачів. Бо багато сучасних авторів люблять епатувати, бити по щоках…»

Хтось каже, що Олексій Маркітан ув`яз у своїй барочно-параноїдальній живописній рефлексії та іронії. Хтось вважає його одним з тих, що створив революцію в українському живописі на межі 80-90-хх років. А дехто бачить в ньому вічну дитину, яка бавиться замість ляльок і солдатиків образами й ідеями…

Хуліо Кортасар пишався тим, що до сивини зберіг у собі відчуття дитинності… Хіба ж то не інфантилізм є поштовхом до творчості? Хіба не погляд дитини на життя, як на пригоду, відкриває для глядача лабіринти таємничої Маркітанії?

Художник створює свою систему координат, переосмислюючи стандартні символи і образи. Маркітан не піддає сумніву високі критерії істини, яка, за його переконанням, завжди є у добрі, але він все одно вважає, що добро і зло рівновеликі у своїй значимості. І лише боротьба між ними і факт перемоги розставляють акценти і визначають пріоритети. Саме тому в роботах майстра присутні зримі образи цих двох понять.

Сакральний підтекст в полотнах Маркітана кидається у вічі, але трактувати його роботи тільки з точки зору християнської символіки було б звуженням їх рамок. Чому б змієподібні персонажі не інтерпретувати як знак мудрощі, що йде, наприклад, від традицій солярної символіки наших далеких предків? Можливо, хвостата істота, що закручена кільцями, – нескінченість, час, що народжується і вмирає…

Він не намагається відкрити нову живописну реальність. Навпаки – логічна схема його розповідей – різноманітні ремінісценції прикмет інших історичних епох: від візантійського середньовіччя, повз ранньоренесансні форми, до живопису бароко. Художник делікатно запозичує і елементи наїву, споріднені з народним мистецтвом, і натякає на сюрреалістичне домислення форми і простору.

Синтезуючи ці компоненти, він вдало знайшов те, що називається живописним почерком, авторським прийомом: зі складною алегоричною побудовою, міфологізованим підтекстом і суб`єктивною трактовкою однозначних істин. У живописі Маркітана «текстова основа» – річ не остання, але своєю багатозначністю вона не дозволяє візуальності перетворитися на ілюстрацію і оберігає зображення від прямої літературної залежності.

Наш провідник по просторах Маркітанії каже:

«Метою мистецтва завжди було – допомогти вижити серед абсурду, що оточує. Художники постійно намагаються сформулювати, те, що коїться. Зробити з усього цього хаосу щось хоча б схоже на нормальну річ. Але спочатку довести до вибуху, змусити придивитися. Художники кажуть: дивіться! Ми ж робимо! Дивіться, ми гармонізуємо, щоб ви нормально себе почували… Але ніяк не виходить… Криза мистецтва.»

А, може, все ж таки вийшло?

Придивимося? Що там, в Маркітанії? Все «дивасніше й дивасніше»? Чи хаос згармонізовано?

Розкриваємо очі…


Марина Кротевич. Мистецтвознавець.


Довідка:

Олексій Маркітан народився 18 червня 1959 року в Миколаєві. Закінчив художньо-графічний факультет Одеського Державного Педагогічного Університету. Член НСХУ з 1982 року. Працює старшим викладачем Миколаївського філіалу Національного Університету Культури і Мистецтва.


Персональні виставки:

Київ (1990, 1995, 1996,2006)

Одеса (1991, 2000, 2002)

Миколаїв (1989,1991, 2000, 2002, 2003, 2006)

Мюнхен, Германія (1999)

Нью-Йорк, США (1993)

Виставки:

16 Міжнародний художній салон. Лібрамонт, Люксембург (2003)

Линеарт. (Гент, Бельгія, 2000)

Триєнналє-2001 (Київ, 2001)

Виставка «Дні України в Росії» (Москва, 2005)

Групова виставка (Кипр, 2005)

Арт-Київ (2006, 2007)

Арт-фестиваль (Стамбул, Турція, 2006)

Приймав участь у Бирючим-008

Джерело: lviv-online



 
Афіша Львова

 Всі

 Фестивалі

 Музика

 Нічне життя

 Театр

 Кіно

 Література

 Мистецтво

 Культура

 Спорт

 Інше

 Архів

Популярні замовлення
Квартира на вул. Фурманській
Велика і дуже затишна квартира з величезни king-size ліжком біля Оперного театру.
Квартира на вул. Головацького
Комфортабельна квартира для 2-3 людей між центром міста і ж/д вокзалом.
Готель "Нота Бене"
Сучасний затишний готель в тихому кутку Львова
Оглядова екскурсія по Львову
Ви пройдете місцями, по яких ходили практично всі короли Польщі та імператори Австрії.

Карта Львова
Карта Львова
Найбільш детальна інтерактивна карта Львова з деталізацією до будинку.