EN      RU      UA     
 
(+38 032) 247 54 51
(+38 067) 672 18 33
(+38 095) 634 88 85
 
41 90 90
lvivtour
info@lvivtour.com.ua
Головна     Готелі     Оренда квартир     Екскурсії     Визначні місця     Афіша     Контакти

Львів-Тур > Афіша > Театр > Оперний театр – Опера Аїда.

Оперний театр – Опера Аїда

Оперний театр – Опера Аїда
Оперний театр – Опера Аїда

Категорія: Театр

Дата проведенння: 12 лютого 2010 року

Місце проведення: Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької (проспект Свободи, 28)

Кохання єгипетського полководця Радамеса до рабині Аїди, насправді захопленої у полон доньки нубійського царя Амонасро, на тлі гострих соціальних потрясінь, які охопили Єгипет (не випадково жерці і народ так часто звертаються до Ізіди з благанням захисту й порятунку) композитор розкриває у яскравій і неповторній своєю виразністю і красою музиці опери. Кохання і обов’язок (Радамес), кохання і відданість заповітам батьків (Аїда), кохання і ненависть (Амнеріс) -психологічна і емоційна палітра опери Дж. Верді. Але композитор виходить далеко за межі традиційного любовного трикутника. Раз-по-раз він повертає нас до витоків цієї трагедії. Її передумовою є завойовницька війна, яку ініціюють фараон і всевладні жерці (згадаймо знамениту повість Болеслава Пруса “Фараон”). Симпатії Дж. Верді на боці знедолених нубійців, які, зазнавши поразки, роблять усе, щоб звільнитися від рабства. Далеке минуле композитор проектував на свою добу, пов’язував через символіку образів з трагічними подіями франко-пруської війни, яка привела до битви біля Седану і облоги німцями Парижа. Власне, “Аїда” не була винятком. Усі історичні сюжети, втілені Дж.Верді в операх “Набукко”, “Дон Карлос”, “Ломбардці”, “Жанна д’Арк”, “Аттіла” так чи інакше проектувалися на тогочасну італійську дійсність, тобто боротьбу народу за звільнення від австрійського гніту.


Дія I

У палац фараона в Мемфіс прийшла звістка про навалу ефіопів. Начальник урядової охорони Радамес мріє про славу полководця. Як винагороду за перемогу він попро­сить звільнення своєї коханої Аїди, полонянки фараона. Його мрії перериває Амнеріс, яка давно закохана в Рада меса. Вона здогадується про його любов до рабині. По­стійний неспокій Аїди підсилює підозріння Амнеріс.

Фараон урочисто повідомляє волю богів: єгипетські війська поведе Радамес; всі благословляють його на бит ву.

Аїда в тривозі, у її душі розгоряється тяжка боротьба між любов’ю до Радамеса і страхом за батька – вождя ефіопів Амонасро. Вона молить богів послати їй смерть.

В храмі відбувається урочистий обряд посвячення Ра дамеса. Жерці просять богів послати перемогу Єгипту. Верховний жрець вручає Радамесові освячений меч.


Дія II

Амнеріс очікує повернення Радамеса з перемогою. Вона підступно ще раз випробовує почуття Аїди, сказавши їй неправду про смерть Радамеса. Аїда не може приховати свого відчаю. Амнеріс пригрожує рабині карою.

З майдану долинають тріумфальні марші – народ вітає переможця. Аїда знову просить у богів смерті – вона не в силі відмовитися від свого кохання.

На майдані у Фівах перед фараоном проходять полоне ні ефіопи, серед них Амонасро. Він поспішно попереджує дочку: ніхто не повинен знати його імені і сану. Амонасро називає себе полководцем ефіопського царя, що загинув у кривавій битві. Полонені просять помилування; до них приєднується весь народ. Але жерці вимагають полоне ним смерті. В результаті верховний жрець радить фара онові залишити Аїду і її батька заложниками.

Радамесу фараон віддає руку своєї дочки. З насолодою спостерігає Амнеріс горе Аїди.


Дія III

На березі Нілу, в храмі Ізіди, Амнеріс при готовляється до шлюбу з Радамесом. Аїда також чекає тут свого коха ного, щоб попрощатися з ним навіки: вона не витримає розлуки – Ніл буде її могилою.

Раптово з’являється Амонасро. Він дізнається про лю бов дочки до Радамеса і що вона є суперницею Амнеріс. Батько просить Аїду вивідати в Радамеса, якою дорогою він поведе війська проти ефіопів. Почувши відмову, він гнівно проклинає Аїду – вона не дочка царя, а покірна рабиня фараона, зрадниця своєї батьківщини. Душевно втомлена Аїда, погоджується принести в жертву батьків щині свою любов.

З появою Радамеса, Амонасро прита ївся. Аїда вмовляє Радамеса втікати в Ефіопію. Радамес вагається. Докори Аїди примушують його прийняти рішен ня. А коли Аїда запитала, якою дорогою підуть єгипетські війська, Радамес назвав ущелину Напата. Амонасро пере можно радіє. Радамес у страху: він виявився зрадником. Він віддає себе в руки верховного жерця Рамфіса. Аїда з батьком рятуються втечею.


Дія IV

У підземеллі готується суд над Радамесом. Амнеріс ра дить йому покаятися, даруючи свою любов і корону Єгип ту за відмову від Аїди. Але Радамес непохитний – заради кохання до Аїди він пожертвував честю і батьківщиною. Верховний жрець Рамфіс виносить вирок: зрадника жи вим замурувати в підземеллі, Амнеріс у відчаї проклинає жорстокість жерців.

Радамес перед смертю мріє про кохану. Враз почувся слабенький стогін, і Радамес бачить Аїду, яка, дізнавшись про його долю, вирішила загинути разом із ним.





Диригент-постановник
-
Заслужений артист України Мирон Юсипович


Художник-постановник
-
Народний художник України Тадей Риндзак





Аїда
-
Заслужена артистка України Людмила Савчук

Заслужена артистка України Світлана Мамчур


Радамес
-
Заслужений артист України Олексій Данильчук


Амнеріс
-
Заслужена артистка України Наталія Дацько

Наталія Величко

Марія Пшеничка


Рамфіс
-
Народний артист України Олександр Громиш

Юрій Трицецький

лауреат міжнародних конкурсів Ігор Назаров


Фараон
-
Народний артист України Олександр Громиш

Роланд Марчук

Василь Дудар

Юрій Трицецький

лауреат міжнародних конкурсів Ігор Назаров


Гонець
-
Роман Ковальчук

Роман Трохимук

Віталій Войтко

Юрій Гецко

Андрій Савка


Амонасро
-
Народний артист України Ігор Кушплер

Народний артист України Анатолій Липник

Народний артист України Стефан П’ятничко

лауреат міжнародних конкурсів Андрій Бенюк

Степан Тарасович


Жриця
-
Заслужена артистка України Любов Качала

Заслужена артистка України Світлана Мамчур

Галина Вільха

Вероніка Коломіщева



Джерело: http://www.opera.com.ua/opera/aida/aida_info.html

Джерело: lviv-online



 
Афіша Львова

 Всі

 Фестивалі

 Музика

 Нічне життя

 Театр

 Кіно

 Література

 Мистецтво

 Культура

 Спорт

 Інше

 Архів

Популярні замовлення
Квартира на вул. Фурманській
Велика і дуже затишна квартира з величезни king-size ліжком біля Оперного театру.
Квартира на вул. Головацького
Комфортабельна квартира для 2-3 людей між центром міста і ж/д вокзалом.
Готель "Нота Бене"
Сучасний затишний готель в тихому кутку Львова
Оглядова екскурсія по Львову
Ви пройдете місцями, по яких ходили практично всі короли Польщі та імператори Австрії.

Карта Львова
Карта Львова
Найбільш детальна інтерактивна карта Львова з деталізацією до будинку.